V prípade opatrení pri výstavbe diaľnic sa posilňuje postavenie ľudí

17.02.2012 Celý región

Bratislava 17. februára (TASR) - Pri opatreniach v prípade výstavby ciest vyššej kategórie sa posilňuje postavenie ľudí pri uplatňovaní ich práv. Rozhodol o tom prezident SR Ivan Gašparovič, a to podpísaním novely zákona o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá.

Zmena legislatívy tak prináša vypustenie a zmenu ustanovení zákona, ktoré neprimerane znevýhodňujú účastníkov konania v uplatňovaní ich práv v porovnaní so všeobecnou právnou úpravou v stavebnom zákone a správnom poriadku. Zároveň sa doplňujú ustanovenia, ktoré zvyšujú informovanosť účastníkov konania, dotknutých obcí a ich obyvateľov.

Pôvodne mal zákon primárne riešiť vypustenie sporných ustanovení o vyvlastňovaní pozemkov. Avšak tým, že parlament po verdikte Ústavného súdu (ÚS) nekonal pružne, protiústavné časti zákona stratili platnosť vypršaním polročnej lehoty.

Súd už v januári 2011 konštatoval, že stavať diaľnice na cudzích nevyvlastnených pozemkoch narúša vlastnícke práva a je to v rozpore s Ústavou SR. Tento nález bol publikovaný 26. júla 2011 a odvtedy plynula polročná lehota, počas ktorej mal parlament konať. Po jej uplynutí 26. januára tieto ustanovenia stratili okrem účinnosti aj platnosť.
 

Vyberte región